• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesia

Hallo Jan,

Allereerst de hartelijke groeten van de kantoormedewerkers in Makassar waaronder Melyana, de gidsen Daniël en chauffeur Marcus , gids Mus de chauffeur Nasier en Kirsten van Olderikerink. We hebben een fijne, indrukwekkende vakantie gehad waarbij we goed geholpen zijn door caraka travelindo. Ons doel was allereerst het bezoeken van onze dochter maar daarbij het kennismaken met Zuid Sulawesi.
Omdat ons verblijf in het Astonhotel niet doorging hebben wij een onderkomen gevonden in een Home Stay, Rumah Aisyah aan de Jl. Lamadukelleng no. 56. Een prima locatie, 100 mtr. Van de Pantai. Goed verzorgd, schoon, met ontbijt, telefoon op de kamer, koffie en thee op de kamer, waterkoker, televisie, douche en toilet, airco, voor 200.000 á 300.000 Rp. Inrichting was koloniaals. We zijn nog tweemaal bij het Astonhotel wezen vragen maar er waren maar drie dagen in de hele periode beschikbaar.
De eerste excursie die wij maakte was een dagtour met een goed Engels sprekende chauffeur Anton naar Malino. Hij trad ook op als reisleider die ons alle mooie plekjes in die omgeving liet zien, waaronder een theeplantage verder zijn we op bezoek geweest bij een Nederlandse pastoor en zijn missiehuis.
Maandag 21 okt. zijn we een rondreis gaan maken, met helaas een niet Engels sprekende chauffeur Marcus. Allereerst naar Bira, verblijf in het Anda Beach hotel. Een prachtige locatie en kamer met uitzicht op de zee, maar geen koffie/thee/waterkoker op de kamer. Ook het onderhoud liet te wensen over, zo is de inrichting beneden IKEA niveau. Er zijn veel materialen gebruikt die niet die niet duurzaam zijn tegen de zoute zeelucht. Zo is het hang en sluitwerk (raam uitzetters) van ijzer en daardoor sterk verroest. Het water uit de kraan is w.s. zwaar kalkhoudend waardoor de douchekop dicht zit. Ik heb deze ontkalkt zodat we onder een douche konden gaan staan waar water uit kwam.
Bij Bira zijn we met een boot overgestoken naar het eiland waar we zijn gaan snorkelen, prachtig het onder water leven. Onwetend zijn wij gaan snorkelen zonder beschermende kleding tegen de zon en het zoute water met als gevolg een verbrande rug en benen. (zo rood als een kreeft).
Voordat we naar Sengkang vertrokken wilde wij nog eerst een bezoek brengen aan de scheepswerf in Bira maar wij konden dit niet uitleggen aan de niet Engels sprekende chauffeur. Gelukkig belde hij dan naar onze gids Daniël die de communicatie tot stand bracht. En zo hebben wij de scheepswerf bezocht en zijn we daarna naar Sengkang gereisd. In Sengkang aangekomen probeerde de chauffeur ons iets te vragen of uit te leggen maar helaas was daar de spraakverwarring weer. Maar via de telefoon weer contact met Daniël en bleek de vraag te zijn of wij met bootjes het Temp[e meer op wilde. Zo gezegd zo gedaan. Een prachtige ervaring.
Het Pondok Eka hotel is een prima locatie, schoon, inrichting iet wat gedateerd, koffie/thee/waterkoker op de kamer. Ligging in een niet al te mooie stad/wijk. De volgende dag via een toeristische route naar Rante Pao, geweldig. Het Luta resort Toraja is een super locatie, alles er op en aan. Helaas een vieze rioollucht/schimmellucht in de badkamer (hier melding van gemaakt bij het personeel). Hier zijn we twee dagen opgetrokken met onze gids Daniël en heeft hij ons veel laten zien en verteld over de historie en cultuur van Toraja. Een geweldige omgeving, hebben hier de traditionele en religieuze offerfeesten bijgewoond. Wel erg bizar en bloederig en veelal in het teken van de dood.

Na twee dagen zijn we weer op terug reis gegaan. Eerst nog even bij Gert en Elizebeth de Goeien langs die met hun stichting (sociaal/medische hulpverlening) in Rante Pao werkzaam zijn (zie hun web site). Hierna met behulp van Daniël die met ons mee reisde naar Makassar een gehandicapt meisje en haar ouders bezocht. Dit was een studie opdracht van onze dochter om een beoordeling te maken in hoe verre er ondersteunende voorzieningen getroffen moesten worden. Het bleek ook nog een vriend van Daniël te zijn. Via Pare-Pare (waar het noodweer was, zwaar onweer) en een toeristische route weer naar Makassar. Verder hebben we vanuit Makassar nog met gids Mus de chauffeur Nasier een dagtour naar Maros gemaakt. Ook deze trip was geweldig. Vanuit Makassar hebben we veel wandeltrips ondernomen. (oude haven, vismarkt, fort Opu etc).

Nog een reisadvies/aandachtspunt, ik kwam er achter dat ik geen geld kon pinnen omdat ik niet op de hoogte was dat mijn bankrekening (ING)omgezet moest worden naar werelddekking. Dit geld vanaf april dit jaar. Van de RABO waren we wel op de hoogte.